Brak pracowników sezonowych może wpłynąć na ceny żywności

Brak pracowników sezonowych może wpłynąć na ceny żywności

Kategoria:

W najbliższych miesiącach w Unii Europejskiej zabraknie około 40-50 procent pracowników sezonowych, więc wiele warzyw i owoców zostanie na polach i w sadach – wskazał Polski Instytutu Ekonomiczny. Brak pracowników z powodu koronawirusa przełoży się na wzrost cen żywności, także w Polsce.

Aktualności

Ograniczenia, które należałoby znieść w pierwszej kolejności. Wyniki badania firm

Ponad 80 procent firm uważa, że należałoby przejść już do "odmrażania" gospodarki – wynika z badania przeprowadzonego przez Business Centre…

Największe złoża złota na świecie. Są warte miliardy

W środkowych Chinach dokonano niezwykłego odkrycia – natrafiono na ogromne pokłady złota, które według szacunków mogą być warte nawet 80…

Ceny mieszkań. Największy wzrost w Białymstoku, Szczecinie i Zielonej Górze

Białystok, Szczecin i Zielona Góra to miasta z największym wzrostem cen mieszkań na rynku pierwotnym w II kwartale br. W…

Co zmieni się w emeryturach w 2025? Waloryzacje, dodatki i nowe prawa dla seniorów

Seniorzy, w tym renciści i emeryci, czekają na nadchodzący 2025 rok, który przyniesie wiele zmian, szczególnie związanych z waloryzacją świadczeń.…

Ile włożyć do koperty na kolędę? Sprawa od lat wzbudza kontrowersje

Datek dla duchownego jest dobrowolny. Nie ma obowiązku dawać pieniędzy ani tym bardziej konkretnej, z góry założonej kwoty. Wierni wychodzą…

Inflacja w kwietniu. GUS podał nowe dane

Według szybkiego szacunku ceny towarów i usług konsumpcyjnych w kwietniu 2023 r. wzrosły rdr o 14,7 proc., a w porównaniu…