Brak pracowników sezonowych może wpłynąć na ceny żywności

Brak pracowników sezonowych może wpłynąć na ceny żywności

Kategoria:

W najbliższych miesiącach w Unii Europejskiej zabraknie około 40-50 procent pracowników sezonowych, więc wiele warzyw i owoców zostanie na polach i w sadach – wskazał Polski Instytutu Ekonomiczny. Brak pracowników z powodu koronawirusa przełoży się na wzrost cen żywności, także w Polsce.

Aktualności

Wysokie ceny energii. Komisja Europejska przedstawiła swoje propozycje

Komisja Europejska zaproponuje próg cenowy rosyjskiego gazu, a także środki obejmujące obowiązkową redukcję zużycia energii elektrycznej w UE w godzinach…

Wakacje kredytowe przedłużone. Konferencja Donalda Tuska

– Podjęliśmy decyzję i to chyba najważniejsza informacja dnia dla sporej grupy rodaków – o przedłużeniu tzw. wakacji kredytowych –…

Ekspertka: Jeśli ceny paliw spadną, rząd będzie rozważać, czy utrzymać niższy podatek VAT

– Gdyby z powodów rynkowych hurtowe ceny netto paliw mogłyby wyraźnie spaść, rząd będzie poważnie rozważać, czy utrzymać niższy podatek…

Inflacja w maju 2023. Ostateczne dane GUS

Inflacja w maju wyniosła 13,0 proc. rok do roku – poinformował w czwartek Główny Urząd Statystyczny. W kwietniu wartość ta…

Media: Sprzęt Huawei przy silosach z bronią jądrową. Może przechwytywać wojskową łączność

Śledztwo FBI wykazało, że sprzęt Huawei używany przez lokalne firmy telekomunikacyjne wokół instalacji rakietowych w USA jest zdolny do przechwytywania…

Padł rekord nastolatków aktywnych społecznie

Aplikacja łącząca graczy komputerowych, kampania społeczna o przeciwdziałaniu myślom samobójczym młodzieży czy aukcja sztuki dla zwierząt w schronisku. To tylko…