Brak pracowników sezonowych może wpłynąć na ceny żywności

Brak pracowników sezonowych może wpłynąć na ceny żywności

Kategoria:

W najbliższych miesiącach w Unii Europejskiej zabraknie około 40-50 procent pracowników sezonowych, więc wiele warzyw i owoców zostanie na polach i w sadach – wskazał Polski Instytutu Ekonomiczny. Brak pracowników z powodu koronawirusa przełoży się na wzrost cen żywności, także w Polsce.

Aktualności

Koronawirus rujnuje największe gospodarki w Europie. „Obraz przerażający”

Obrazujący nastroje w przemyśle wskaźnik PMI dla strefy euro i największych gospodarek Unii Europejskiej dramatycznie zanurkował. "Fatalny obraz koniunktury przemienia…

USA. Torebka sprzedana za ponad 60 tys. dolarów, chociaż prawie jej nie widać

63 750 dolarów to kwota, za którą na aukcji internetowej wylicytowano ledwo widoczną dla ludzkiego oka fluorescencyjną, żółtawo-zieloną torebkę. Maleńki…

Naukowcy sprawdzili, czy owady czują ból. Nietypowy eksperyment

Wiadomo już, że pszczoły i trzmiele wykazują sporą jak na owady inteligencję. Reagują w taki sposób, by uniknąć odniesienia rany.…

W 2024 roku aż dwie waloryzacje emerytur? To możliwe! Poznaj kwoty

Waloryzacja emerytur polega na podniesieniu kwot świadczeń, by te uwzględniały m.in. rosnące koszty życia, na które wpływają dziesiątki różnych czynników:…

Postojowe i zwolnienie ze składek. Pomoc dla przedsiębiorców na nowych zasadach

Od 18 kwietnia obowiązuje rozszerzony pakiet antykryzysowy. Najważniejsze zmiany to postojowe bez progu przychodu dla samozatrudnionych, możliwość jego trzykrotnej wypłaty…

Amerykańskie firmy rezygnują z Chin

Przez wojnę handlową amerykańskie firmy odwracają się od Chin – pisze "Forbes", powołując się na dane firmy doradczej Kearney. Jeszcze…